2013-03-20 11:10 #0 av: Niklas

Apple har inlett sin globala utvecklarkonferens. Där brukar de presentera en del av årets stora nyheter. Bland annat nästa version av iOS. Här är en sammanfattning av de stora förändringarna.

iOS 6Statistik

Fram till och med 30:e mars i år hade Apple sålt 35 miljoner iOS-enheter. Mer än 80 procent av dem använder iOS 5. Android 4 släpptes ungefär samtidigt med iOS 5 och där har cirka 7 procent av användarna uppgraderat.

140 miljoner använder iMessage. De har tillsamans skickat över 150 miljarder meddelanden och de skickar cirka 1 miljard meddelanden per dag. 47 % av bilderna på Twitter kommer från iOS 5.

Game Center har 130 miljoner användarkonton. De hanterar 5 miljarder spelresultat i veckan. 67 av topp-100-spelen är integrerade med Game Center. 75 procent av användarna säger att de är mycket nöjda när de rankar Game Center.

Siri

iOS 6 har mer än 200 nya funktioner. Siri har updaterats med sportresultat, poängtabeller, spelarfakta och spelarscheman. Siri har mycket mer informaton om restauranger, biografer, filmer, skådespelare och regissörer. Siri kan även starta appar och twittra.

"Eyes free" är en funktion som ska göra det möjligt för förare av BMW, GM, Jaguar, Mercedes och Honda att styra Siri med en knapp på ratten. För att inte störa föraren under färd förblir iPhone-skärmen svart.

Lokala sökningar blir en global funktion i iOS 6. Diverse nya språk läggs till (inte svenska). Nya iPad kommer att ha stöd för Siri i iOS 6.

Facebook

Facebook får ungefär samma stöd i iOS 6 som Twitter fick i iOS 5. Det blir enkelt att göra statusuppdateringar på Facebook från exempelvis Kartor och Safari och utvecklare kan lägga till stöd i sina appar. Facebook kan uppdatera notiser. Siri integreras med Facebook. Facebook-evenemang och -födelsedagar visas i kalendern.

Telefon-appen

När det ringer kommer det att finnas två nya knappar utöver svara och avböj: "Svara med meddelande" och "Påminn mig senare". Väljer du Svara med meddelande kan du välja ett automatgenererat meddelande så att du slipper skriva ett nytt. Påminn mig senare kan antingen påminna efter en viss tid eller när du når eller lämnar en viss plats, till exempel när du lämnar jobbet.

"Stör inte"

Den här funktionen stänger av ljudet på notiser, SMS och telefonsamtal. De tas fortfarande emot så att du kan ta hand om dem senare. Det går att låta vissa telefonnummer ringa igenom.

FaceTime

Med iOS 6 kan FaceTime användas över 3G-nätet. Apple-ID och telefonnummer knyts ihop så att du kan besvara en FaceTime-förfrågan på iPhone i iPaden eller på Macen. Det blir likadant i iMessage.

Safari

Två tredjedelar av all mobil webbtrafik kommer från Safari i iOS. Med iOS 6 kommer iCloud-flikar. Dina flikar synkas mellan iOS-enheter och Macar så att du kan fortsätta surfa på iPaden om du började på Macen.

Läslistor sparas och kan läsas utan internetanslutning. De webbsidor du lagrar laddas alltså ner till dina enheter och synkas med iCloud.

Safari kommer att kunna ladda upp bilder till webbplatser (!).

I Landskapsläge får Safari helskärms-stöd på iPhone.

Bildström

Du kan dela bildströmmar med andra i iOS 6. I Windows går det att titta på dem via webbläsaren. Apple TV kan visa dem. iPhoto och Aperture kan visa dem.

Mail-appen

Markera någon som VIP så visas deras inkommande meddelanden bland dina notiser. En ny brevlåda samlar alla meddelanden från dina VIP:ar.

Det går att infoga bilder och filmer direkt i mail. Du kan ha en signatur per mail-konto.

Tillgänglighet

Det går att inaktivera funktioner, exempelvis hem-knappen, så att barn eller andra inte kan göra saker de inte ska. Om du vill att barnen ska hålla sig i en viss app kan du göra så att de inte kan stänga den.

Kartor

I iOS 6 har Apple byggt en ny kartfunktion. Den har trafikinformation med olyckor, köer och liknande. Sväng-för-sväng-navigerig kommer också med uppskattade ankomsttider baserade på trafikläget. Om du ber Siri att guida dig till en plats öppnas Kartor och du guidas dit.

Överflygningskartor är en annan ny funktion. Du kan se stora städer i 3D.

Kommer i höst

Beta-versionen av iOS 6 släpptes i samband med Apples presentation. Den stödjer iPhone från 3GS och framåt.