Allmänt

iPad: 17 enkla tips & trix

2013-04-20 08:35 #0 av: [Jens]

Hittade denna video som visar 17 stycken enkla tips på hur du använder din iPad på ett bra sätt. Ibland kan det gå lite för fort eller att man inte riktigt förstår vad som händer och då har jag gjort en beskrivning till varje delmoment.

# 01 -  Ta skärmdump

Klicka snabbt en gång med både av/på-knappen samtidigt som du klickar på hemknappen.


# 02 - Ipad bildspel

Som standard så visas bilderna var tredje sekund men du kan ändra på inställningarna genom att gå till Inställningar > Bilder och Kamera och välja Bildspel. Där kan du ändra inställningar efter dina behov.


# 03 -  Flytta appar till din dock

Håll ner fingret på den app du vill flytta och den börjar ‘skaka’ och medan du håller ner fingret, dra appen till docken och släpp. 


# 04 - Stäng av appar som körs

När du har startat en app och stänger den så kommer den fortfarande att köras i bakgrunden. För att stänga appen helt ska du dubbelklicka 2 ggr snabbt på hemknappen och du får upp appar som körs. Håll ner en app ett par sekunder och du får valet att stänga apparna genom att klicka på minustecknet. Klicka på  hemknappen igen för att återgå till skrivbordet.


# 05 -  Undvik att appen stängs

När du har appen öppen så håll ner hemknappen i 2-3 sekunder.


# 06 - Radera all information

Om du nånsin skulle råka bli bestulen av din iPad och du vill vara extra säker på att denne person inte kommer åt din information genom att försöka lista ut din kod, så kan du ställa in att efter 10 försök raderas all information som finns på din ipad.

 

# 07 - Bildrotation

Det finns tillfällen då man önskar att skärmen inte ändrar sig när man vrider på den och det gör du genom att ‘låsa skärmen’. Gå till Inställningar > Allmänt > Lås rotering.


# 08 - Välj en annan sökmotor i Safari

Som standard i Safari är det ’Google sök’ och vill man ändra på detta så kan man gå till Inställningar > Safari > på höger sida välj Sökmotor.

 

# 09 -  Aktivera begränsningar

Begränsningar är ett mycket bra verktyg för att hålla koll på sin iPad. Vill man inte att t ex appar ska ändras, inte låta barnen köpa appar m.m så är det hit du ska gå. Inställningar > Allmänt > Begränsningar, välj Aktivera begränsningar.


# 10 -  Använd ett avancerat lösenord till din iPad

Ibland känns 4-siffrigt lösenord lite blekt och man vill använda något mer avancerat. Det kan du genom att gå till Inställningar > Lösenordslås. Här skriver du ett fyrsiffrigt kod och sedan kan du gå stänga av ‘Enkel lösenkod’ och då uppmanas du återigen skriva ditt fyrsiffriga kod. Efter det kan du skriva ett avancerat lösenord.

 

# 11 - Lägg till egna fraser

Jag har skrivit en guide tidigare om detta och du finner det genom att klicka på länken: Lägg till en egen fras i ordlistan.


# 12 - Styr din iPad med multitask-gester

Jag anser att det är en av de viktigaste sakerna för att t ex undvika musarm och dessutom snabbare tas sig till och från olika appar m.m. Titta och lär!


# 13 - Ställ in dina spotlight-sökningar

När man har mycket appar eller andra saker i sin iPad kan det ibland vara svårt att hitta det man söker och då kan man använda sig av spotlight-sökning. I spotlight tillämpas en grundläggande ”börjar med”-sökning i vissa textfält i innehållet på enheten. Om du t ex söker Facebook så räcker det med att du börjar skriva F sedan A C E osv så finner du det du söker. Spotlight söker i alla kategorier och använder man t ex inte Podcaster så kan man stänga av det. Gå till Inställningar > Allmänt > Spotlight-sökning och ställ in efter dina önskemål.

# 14 - Visa trafik på din karta

Hmm, jag kunde inte se att det fungerade hos mig men jag kan dock ha fel. Det som skiljer denna video åt gentemot min är att den karta jag använder är gjord av TomTom och det kunde jag inte se i denna video. Rätta mig gärna om jag har fel på denna beskrivning.


# 15 - Inbyggd ordbok

Det kan hända att man får ett mejl från t ex ett företag som skriver ett ord som man inte förstår. Då kan du lätt genom att klicka på ordet och hålla ner det och få upp en ruta där du kan välja definiera.


# 16 - Genvägar till specialtecken, bokstav m.m.

Det finns fler tecken som finns dolda bakom vissa tangentbordsknappar. Dessa kommer du lätt åt genom att hålla ner knappen någon sekund. En fiffig grej är att om du skriver och vill avsluta en mening med punkt så kan du klicka på mellanslagsknappen två gånger så blir det en punkt och ett mellanslag per automatik.


# 17 - Musikspelaren

En genväg till den lilla musikspelaren finner du genom att dubbelklicka på hemknappen och skjuta fältet från vänster till höger.


 

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-04-21 12:20 #1 av: Rocksey123

Bra artikel! 

Anmäl
2013-04-21 12:31 #2 av: [Jens]

Tack Selma!

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.