Annons:
Etiketterinställningarartikel
Läst 9567 ggr
[Jens]
4/20/13, 10:53 AM

iPad: Aktivera begränsningar / föräldrakontroll

Har man inte någon gång blivit frustrerad över att ett annan person har suttit vid din iPad och t ex flyttat omkring dina appar eller köpt en app utan att du har tillåtit det? Sedan kan det vara så enkelt som att någon vill låna din iPad men att man har känslig information som man inte vill dela med sig. Det kan man lösa med begränsningar och föräldrakontroll.

Att aktivera och justera begränsningar på enheten gör du genom att gå till Inställningar > Allmänt > Begränsningar. För att aktivera Begränsningar ska du trycka på Aktivera begränsningar och därefter ange en lösenkod. Lösenkoden krävs för att du ska kunna ändra dessa inställningar eller avaktivera begränsningar.

Du kan välja mellan att begränsa tillgången till följande program och funktioner på enheten:

- Safari

- Kamera (avaktiverar även FaceTime)

- FaceTime

- iTunes

- iBookstore

- Installera program

- Radera program

- Siri

- Tydligt språk för Siri

Du kan välja att förhindra åtkomst till särskilda innehållstyper:

- Bedömningar (markera landet i bedömningsavsnittet för att automatiskt tillämpa lämpliga innehållsbetyg för den regionen)

- Musik och podcaster

- Filmer

- TV-program

- Böcker

- Program

- Köp inuti program

- Du kan även justera den nödvändiga tiden innan ett lösenord krävs för att köpa innehåll.

Du kan välja att förhindra att ändringar görs på personliga inställningar:

- Platstjänster

- Kontakter

- Kalendrar

- Påminnelser

- Bilder

- Bluetooth-delning

- Twitter

- Facebook

Du kan välja att förhindra ändringar på följande inställningar/konton:

- Konton (avaktiverar ändringar i Mail-, Kontakter-, Kalendrar-, iCloud- och Twitter-konton)

- Hitta mina vänner

- Volymgräns

Du kan välja att begränsa funktioner inom Game Center:

- Multiplayer-spel

- Lägga till vänner

Annons:
kissidor
4/20/13, 11:11 AM
#1

det här med in app-köp är ju det man oroar sig för, att nån ska råka göra det i rent oförstånd. eftersom jag inte haft en sån app öppen så vet jag inte hur det funkar - är det som i appstore att man inte kan göra köpet utan att ange sitt lösenord, eller är det bara ett klick så är det köpt? man har ju läst en och annan skräckhistoria om barn i baksätet som typ köpt syltburkar till smurfarna eller nåt sånt för tusentals kronor. har de barnen då haft lösenordet eller har de kunnat köpa ändå?

Värd på Mobiltelefoner och Android

[Jens]
4/20/13, 11:14 AM
#2

Jag tror du tänker på 'köp inuti program' så finns den funktionen att aktivera så att det inte sker. Det där med lösenkod är intressant men det har ju hänt att slår man sin Apple-ID så kan den vara aktiverad en lång tid efteråt utan att behöva slå in den på nytt.

kissidor
4/20/13, 11:27 AM
#3

ja, det gör jag, det är det som även kallas in app-köp - på svengelska iofs 🙂. 

jaså ojdå, kan den vara det 😮. jag som istället har varit småirriterad på att jag varit tvungen att slå in koden för varenda gratisapp. nå men jag går in i inställningarna och aktiverar den begränsningen iaf för säkerhets skull, även om det hade varit intressant att veta hur det funkar eller inte funkar

Värd på Mobiltelefoner och Android

[Jens]
4/20/13, 11:32 AM
#4

Nu hänger jag inte riktigt med. Vill du veta hur en "köp inuti program" (in app-köp) fungerar? Isåfall är det precis som du skrev innan om smurfar och syltburkar 😉

kissidor
4/20/13, 11:38 AM
#5

ja visst, det är ju det jag frågar 🙂. precis som jag skrev i #1 undrar jag om det är så att man inuti en app kan göra ett köp utan att ange sin apple-lösenkod så som man måste göra inne i appstore - till och med för gratisappar. eller har de där ungarna som shoppat loss på köp inuti spel måst ha föräldrarnas apple-lösen för att kunna göra köpen?

Värd på Mobiltelefoner och Android

[Jens]
4/20/13, 12:08 PM
#6

De måste ange lösenkod men som jag skrev tidigare så kan det hända att lösenkoden har nyligen angivits och är aktiverad en längre tid och då kan t ex ungar köpa det som de önskar utan att föräldrarna har kollen. 

Det säkraste sättet är att ge sitt barn en egen profil och sedan t ex ha ett presentkort på 100 kr så man vet att det inte sker större transaktioner.

Annons:
Upp till toppen
Annons: