Nyheter

iPad 5 - Vad förväntar vi oss?

2013-05-09 11:02 #0 av: [Jens]

Spekulationerna är många och vår förväntan är stor för den kommande iPad 5, men vad vill vi se och ha i den nya iPad 5? Enligt rykten från många runt om i världen så kommer här en liten sammanfattning om vad som kan tänkas komma i nya iPad.

iPad 5 - funktioner och specifikationer

Apple gav iPad 4 ett nytt A6X processor, och som påstås vara dubbelt så snabb som tidigare iPad. Den fick också den nya lightning-kontakten och bättre LTE-stöd. Och med tanke på den nuvarande iPad som är i samma vikt, tjocklek och prisläge som sin föregångare, är det mycket möjligt att Apple är ute efter att producera en än mer nedbantad version.

iPad 5 - lättare än föregående

I en rapport från Macworld, den 14 december 2012 sägs det att Apple kommer att minska vikten på den nya iPad genom att ha en LED-ljus källa istället för två som finns i den nuvarande iPad och som först infördes i iPad 3. Macworld påpekar att detta även skulle innebära att iPad 5 ska förbruka mindre ström och kan därför köras på ett mindre, tunnare batteri.

Ett annat sätt är att den nya iPad kan bantas genom att minska storleken på LED-bakgrundsbelysning. I ett email till CNET skrev Paul Semenza, analytiker på NPD DisplaySearch,: "Det är troligt att en tunnare/lättare design kommer att minska storleken på LED-bakgrundsbelysning, dels genom att göra displayen mer effektiv och dels genom använda effektivare lysdioder."

Den 17 april skrev Ming-Chi Kuo en anteckning, sammanfattad av MacRumors: att han förväntade sig att nya iPad vara 15% tunnare och 25% lättare än iPad 4, att en viktminskning kommer delvis från att batteriet som kommer vara "25-30% mindre" och "15-20% tunnare ".

iLounge Jeremy Horwitz hävdade i januari 2013 att iPad 5 har praktiskt taget ingen vänster- eller högerinfattning i stående läge, med bara tillräckligt utrymme ovanför och under displayen för hem-knappen, sensorer och främre kamera. Detta läcktes i februari och i april påstås detta rykte vara sant.

iPad 5 - skärmen

Kuo räknar med att Apple kommer använda sig av "GF DITO" (eller GF2) touchscreen-tekniken i den nya iPad 5. GF2 används redan i den nya iPad mini, vilket bidrar till att göra det 23 procent tunnare och 53 procent lättare än sin storebror.

Paul Mueller  som är analys från Los Angeles berättar: "Jag har pratat med minst tre personer inom Apple som säger att det finns nya iPad-prototyper med bildförhållande på 16:9". Denna förändring skulle vara idealisk för att titta på filmer, men det skulle också innebära att iPad blir längre och smalare och att det skulle kännas lite konstigt och pinsamt att ha den i stående läge. Men vem kommer att producera skärmen för den nya iPad? Inte Samsung, säger GottaBe Mobile, eftersom Apple jobbar stenhårt på att komma allt längre ifrån Samsung. 

Enligt ett annat rykte som sajten GottaBe Mobile har plockat upp från Etnews är att Apple skickade ut en förfrågan till tänkbara tillverkare och i dessa fanns inte Samsung med. DigiTimes tror att nya iPad-skärmarna kommer att levereras av LG och Sharp.

iPad 5 - processor

Brian White, som felaktigt berättade att iPad 5 skulle komma i mars 2013, räknar med att de nya iPads kommer ut med en ny version varje halvår. Han hävdar också att iPad 5 kommer innehålla en förbättrad A6X processor. KGI Securities analytiker Ming-Chi Kuo räknar med att Apple 'partnerskap' med Samsung kommer fortsätta ett tag till och det är Samsung som kommer stå för den nya processorn A7X.

iPad 5 - andra funktioner

Det är möjligt att den nya iPad kommer att innehålla ett 'vibrerande läge' för Meddelandesignaler och haptisk återkoppling (t ex vibrationseffekter vid beröring och kroppsrörelser). Denna nyhet kommer från själva Apple, som har sökt patent för "en ljud-codec med vibratorstöd".

Maker Tactus räknar med att kameran kommer att få en uppgradering, från 5MP till 8MP.

Att iPad 5 kommer med en penna är väldigt osannolikt men det är ett rykte som IB Times har kommit med och skälet till detta är att Samsung Galaxy Note 8 och Galaxy Note 10.1 har detta. Det finns många människor som har behov av en penna vid ritning men hrm!, ta det med en nypa salt med detta rykte.

iPad 5 - tillbehör

Pocket Gamer har enligt en rapport i hemlighet haft ett samarbete med Apple om tillverkning av en joypad för spel. Skulle detta vara sant så kommer det bli en stor konkurrens gentemot Sony och Microsoft. Pocket Gamer säger också "Med tanke på de möjligheter som en särskild styrenhet skulle ge i vardagsrummet, så skulle det tänkas vara en stort tillkännagivande om Apples breda vision om Apple TV".

iPad 5 - trådlös laddning?

Ett patent skickades in av Apple i september 2011 och som AppleInsider upptäckte den 14 mars 2013, visar att Apple undersöker att utrusta sina "iPad Smart Covers" med induktionsspolar så att du kan ladda din iPad genom att stänga luckan. Patentet, som kallas "Integrerad induktiv laddning i skyddshölje," talar om "en effektiv induktiv sändare anordnad så att det trådlöst skickar ström till en motsvarande effektiv induktiv mottagarenhet i surfplattan." 

Källa: TechRadar

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-06-08 18:42 #1 av: DesK

När kommer iPad 5 ut på marknaden?

Anmäl
2013-06-08 19:05 #2 av: [Jens]

Jag skulle gissa till hösten för jag tror att nyheten på WWDC kommer vara att iPhone 5S kommer släppas och att det kommer md ett nytt mobilsystem som heter iOS 7 designad av självaste Sir Jonathan Ive.

Det kommer nog vara den stora nyheten från WWDC. iPads får vänta lite.

Vilda gissningar =)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-06-08 19:19 #3 av: DesK

Ursäkta min okunnighet, Förlägen men vem är Sir Jonathan Ive? Suck ja, det verkar alltid vara de smarta lurarna som har företräde just nu! Djävlas

Anmäl
2013-06-08 19:22 #4 av: [Jens]

Han är verkligen en guru i Apple-världen och du kan läsa mer on honom på wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Ive

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.