Inställningar

ICloud - Vad är iCloud?

2013-05-14 09:55 #0 av: [Jens]

iCloud är en molntjänst liknande Dropbox, SkyDrive m.m. men det som skiljer dem åt är att du inte behöver göra något annat än att starta iCloud så fungerar det per automatik, det är enkelt och det är i världsklass! Vad säkerhetskopierar iCloud?

Säkerhetskopiering och återställning

Du har en mängd viktig information på din iPad. iCloud säkerhetskopierar allting dagligen via Wi-Fi när din enhet är ansluten till en strömkälla. Du behöver inte lyfta ett finger. När du sedan ställer in en ny iOS-enhet, eller när du behöver återskapa informationen på en enhet du redan har, gör iCloud-säkerhetskopieringen jobbet åt dig. Anslut enheten till Wi-Fi och ange ditt Apple-ID och lösenord. Din personliga information och appar och böcker som du har köpt visas automatiskt på enheten.

 iCloud säkerhetskopierar:

  • Köpta appar och böcker
  • Bilder och video i kamerarullen
  • Enhetsinställningar
  • Data i appar
  • Hemskärmen och ordningen på dina appar
  • Meddelanden (iMessage, sms och mms)
  • Ringsignaler

 

Bildström

Med funktionen Bildström visas en bild som du tar med en iOS-enhet automatiskt på alla dina andra enheter, inklusive din Mac eller PC. När du importerar nya bilder till din dator från en digitalkamera skickar iCloud kopior via Wi-Fi till din iPad. Bilderna bara finns där!

 

Delade bildströmmar

Dela enbart de bilder som du vill dela, med de personer du själv väljer. Välj bilder i appen Bilder, tryck på dela-knappen, välj vilka du vill dela bilderna med.

Safari

iCloud håller dina bokmärken och din läslista uppdaterade på alla dina enheter. Och iCloud-flikarna visar alla webbsidor som är öppna på din iPad och Mac så att du kan fortsätta surfa där du slutade. Safari sparar både webbsidor och länkar i din läslista så att du lugnt kan läsa vidare på vilken enhet du vill, även om du inte är ansluten till internet.

Kalender, kontakter och Mail

iCloud lagrar allt det där du inte klarar dig utan – dina kalendrar, kontakter och din e-post. Och uppdaterar allt på alla dina enheter. Låt oss ta ett exempel, tänk dig att du vill radera ett mejl, lägga till en aktivitet i din kalender eller uppdatera en kontakt. iCloud utför dina ändringar överallt. Det fungerar precis likadant med dina anteckningar, påminnelser och bokmärken.

Appar

Om du har flera iOS-enheter ser iCloud till att du har dina appar med dig var du än är. Det innebär att en ny app som du hämtat till din iPad automatiskt dyker upp på t ex din iPhone. Du behöver alltså inte tänka på att synka enheterna, eftersom iCloud gör det åt dig. Tänk dig att du köpt en app för länge sedan och önskar att du hade den på din nya iPhone. I iCloud kan du se tidigare hämtningar samlade på ett ställe: din inköpshistorik i App Store. Eftersom du redan har köpt apparna kan du hämta dem igen utan kostnad till din iPad eller iPhone.

iBooks

Med iCloud kan du läsa var du vill så länge du har en iOS-enhet med dig. Så fort du köpt en ny bok från iBookstore överför iCloud den automatiskt till dina andra enheter. Börja läsa på din iPad, markera text, gör anteckningar eller lämna ett bokmärke. iCloud uppdaterar automatiskt ändringarna på din iPhone. När du har köpt en bok visas den i din inköpshistorik i iBookstore. Därifrån kan du hämta den till dina andra enheter när du vill, utan att det kostar något extra.

 Hitta min iPad

Om du har letat på alla de vanliga ställena utan att hitta din iPad kan funktionen Hitta min iPhone hjälpa dig. Nåväl, den visar inte att den ligger i garderoben utan det är GPS-anpassat så den visar t ex en fastighet eller på en plats i skogen, rastplats m.m. Logga bara in på iCloud.com från en en dator eller använd appen 'Hitta min iPhone' för att visa din enhet på en karta, visa ett meddelande på skärmen, ställa in en lösenkod eller fjärradera dina data. Med iOS 6 kan du använda borttappad-läget i iCloud, som gör det ännu enklare att hitta och skydda en förlorad iOS-enhet. Borttappad-läget låser omedelbart enheten med en fyrsiffrig kod och skickar ett meddelande som visar ett telefonnummer. Det gör att den som hittar enheten kan ringa dig från den låsta skärmen, utan att gå in och läsa någon annan information som finns på din iPad. Och så länge enheten är i borttappad-läget håller den koll på var den befinner sig, och rapporterar till dig varje gång du kollar på iCloud.com eller i appen 'Hitta min iPhone'.

 Hitta mina vänner

Hitta mina vänner är ett suveränt sätt att tala om för nära och kära var du är. Släkt och vänner som delar sin plats med dig visas på en karta så att du snabbt kan se var de befinner sig och vad de sysslar med. Och du kan få platsbaserade notiser, exempelvis när dina barn lämnar skolan eller kommer hem. Hitta mina vänner kan även underrätta andra om var du är, så att du kan hålla kontakt med – eller håll koll på – dina nära och kära.

 Lagring

När du anmäler dig till iCloud får du automatiskt 5 GB gratis lagringsutrymme. Det räcker långt eftersom iCloud har ett generöst sätt att räkna. Appar och böcker som du har köpt, samt Bildström, räknas inte in i lagringsutrymmet. Dina 5 GB räcker långt för din e-post, dokument, kontoinformation, inställningar och annan information för appar. Om du trots allt skulle behöva mer lagringsutrymme kan du enkelt uppgradera det direkt från din enhet.

 

Källa: Apple iCloud Support 

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-05-14 10:02 #1 av: Niklas

Jag använder iCloud för synkning av vissa valda filer. Framför allt är det Pages, Numbers och Keynote-filer, som ändå inte kan användas av andra program. Sen säkerhetskopierar jag förstås iPad och iPhone till iCloud också.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Starta en egen sajt på engelska 🎈.

Anmäl
2013-05-14 10:53 #2 av: [Jens]

Jag synkar alla mina enheter till iCloud. Det enda jag tänker på är att urskilja apparna till de olika enheterna för jag vill t ex inte ha vissa appar som jag har i iPad i min iPhone och vice versa. Annars kör jag på och tycker iCloud är fantastisk på det viset.

Övrigt säkerhetskopiering sker på andra molntjänster.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-05-17 19:20 #3 av: Monky

Jag funderar på att börja använda iCloud, men hur funkar det med två enheter? Jag har en iPhone 5 och en padda mini.

En del saker vill jag ju ha samma på båda, men inte allt...

Anmäl
2013-05-17 19:35 #4 av: [Jens]

Självklart ska du använda iCloud för det är en trygghet! Men jag måste få be dig berätta mer om vad det är du vill skilja på iphone och ipad? Är det mer än bara appar så är det svårt att skilja dem åt men däremot så skulle du t ex kunna skapa två olika icloud-konton för att ändå skilja dem åt.

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-05-17 19:47 #5 av: Monky

Det är väl apparna jag tänker på, men samtidigt undrar jag ju vad mer den synkar, musik och böcker (pdf-filer) vill jag ha på båda, men filmer som jag lagt ner vill jag bara ha på paddan, där det finns gott om plats.

Anmäl
2013-05-17 20:01 #6 av: [Jens]

Hehe, jag tycker du ska läsa artikeln jag har skrivit igen för där finns allt svar du frågar efter. =) Inte för att vara nonchalant men det svarar på dina frågor =))

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-05-17 20:38 #7 av: Monky

Ha ha! Får ta å lusläsa kanske snarare än å skumma igenom texten Skämtar

Anmäl
2013-05-17 20:40 #8 av: [Jens]

Hehehe! Gör det men har du fler frågor så ställ dem gärna!! *fniss*

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl
2013-06-08 18:37 #9 av: DesK

Är det iCloud som gör så att ingenting försvinner från iPaden när man systemåterställer den?

Anmäl
2013-06-08 19:23 #10 av: [Jens]

#9
Japp, det stämmer bra DesK. iCloud är verkligen uppskattat! Apple gör bra produkter ;)

// Medarbetare på AkvariefiskiPhoneiPad, MAC och Hörselskadade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.